News

Verslag DDK#34: De klank van hallicunerend zilver
door Tine Wilde
Interviewers: Evita de Roode en Marc Prüst
Gasten: Eline Benjaminsen, Jan Dirk van der Burg, Avinash Changa, Martijn van de Griendt, Judith Helmer, Liza Klaverstein, Dirk Kome, Kadir van Lohuizen, Frank Nuiver, Wouter Vroege, Sanne de Wilde, Cigdem Yuksel
Donderdagavond 1 februari 2018. Buiten is het nat. Binnen stappen we in een grote leegte. Er is niets te zien. Museum Hilversum maakt zich op voor de grote gebeurtenis zaterdag 3 februari als de Canon Zilveren Camera 2017 zal worden uitgereikt. Wij mogen daar nu nog niets van weten, maar vanavond worden wel de genomineerden bekend gemaakt. Directeur Stef van Breugel heeft er duidelijk zin in. Wij ook.
In deze Donkere Kamer staat het begrip ‘storytelling’ centraal. Marc Prüst en Evita de Roode leiden ons door de avond die begint met een korte film over de manier waarop de juryleden van de Zilveren Camera backstage te werk gaan. We zien dames en heren in groepjes over laptops gebogen, pen in de aanslag, en horen woorden als ‘technisch’, ‘fotografisch’, ‘afstandelijkheid’, ‘balans’. Er komt een waaier aan criteria voorbij waaruit genomineerden en ten slotte de prijswinnaar moeten worden verkozen.
De eerste gast na het filmpje is dan ook Cigdem Yuksel (1989) die aankomende zaterdag de Zilveren Camera weer moet inleveren. Zij studeerde journalistiek in Leiden en won de prestigieuze Canon Zilveren Camera 2016 met haar serie portretten van Syrische kinderen in de Turkse stad Gaziantep waar ze zijn veroordeeld tot kinderarbeid. Met krachtige beelden omtrent de vluchtelingenproblematiek in de regio Turkije als gevolg van de zogenoemde Turkije-deal laat zij tegelijkertijd op indringende wijze de consequenties zien van onze Westerse politieke en economische keuzen. Het terugbrengen van de Zilveren Camera is wel een dingetje, want het levert haar een lege vensterbank op. Wat heeft de prijs je het afgelopen jaar gebracht? was de vraag van Marc. Dat was onder meer de uitnodiging om in de jury te gaan zitten van de Paul Peters Fotoprijs. Het was een rijke ervaring om nu eens aan de andere kant van de tafel te zitten. Om andere perspectieven, verschillende opvattingen en discussies te horen. Ze heeft nog een tip voor prijswinnaars: geniet van je prijs en voel geen prestatiedwang. Blijf doorgaan met dezelfde focus. Dat doet ook Cigdem: ze staat op het punt om naar Israel af te reizen voor de Volkskrant en daarna weer haar Syrische kinderen te bezoeken.
Na het interview volgt de eerste pitch met Judith Helmer (1982). Zij studeerde in 2017 af aan de Fotovakschool met project ‘Identically Different’ dat werd gepubliceerd in NRC Handelsblad en dit jaar zal worden getoond in Parijs tijdens een fotofestival voor jonge fotografen. Helmer heeft een speciale interesse voor persoonlijke verhalen en familie-aangelegenheden. Zij vraagt vanavond financiële ondersteuning voor langlopend project Family Matters.
Dan presenteert Wouter Vroege zijn nieuwe storytelling applicatie Slices (voorheen Fairytale). Hiermee kun je zonder tussenkomst van softwareontwikkelaars of ontwerpers een multimediaal verhaal maken. Het idee kwam voort uit prijswinnend project Journey dat focuste op online multimedia dagboeken. Slices is een storytelling web-applicatie die alles in de browser doet. Vroege ziet de mobiele telefoon als basis voor de verdere ontwikkeling van de app met een Slide gerelateerde toepassing. Op dit moment is hij op zoek naar test pilots. Wie interesse heeft kan een kijkje nemen op zijn website.
De tweede pitch wordt verzorgd door Dirk Kome (1976). Hij studeerde fotografie aan de Rietveld academie en de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Zijn project gaat over de fotograaf Thomas Post. Kome gebruikt diens portretten van mensen die leefden in Oost-Groningen tussen 1901 en 1930, zoekt ze op en legt vast wat er van ze geworden is. Het moet een boek en drum scans opleveren.
Vervolgens wordt Avinash Changa door Marc Prüst geïnterviewd. Avinash is oprichter van WeMakeVR. Hij heeft naast de ontwikkeling van een VR-camera onder meer producties gemaakt voor Tommy Hilfiger en Brainpower. Changa vertelt over de kracht van virtual reality in storytelling en trakteert ons op VR demonstraties om zelf te ontdekken wat de mogelijkheden van een stereoscopisch 3D VR-camera kunnen zijn. Wat is VR eigenlijk? Daar komt geen eenduidig antwoord op, maar het heeft in ieder geval te maken met ervaringstechnologie; het willen delen wat je meemaakt; mensen interactief onderdeel laten worden van ervaringen; zeker geen lineair verhaal. Dan wordt de journalist een gids die bezoekers mogelijkheden aanreikt. Het is een nieuwe taal die verder ontwikkeld moet worden en waarvan we nog niet precies weten hoe dat allemaal zal aflopen. Maar de toepassingen zijn legio.
De laatste pitcher voor de pauze is Frank Nuiver. Opgeleid aan de Fotoacademie heeft hij ook als militair in Afghanistan gediend. Het project waar hij ondersteuning voor vraagt gaat dan ook over veteranen en hun wereld, waarbij onbegrip en gevoelens van schaamte hun leven mede vormgeeft. Hij wil er een boek over maken en een tentoonstelling organiseren voor de nationale veteranendag.
Na de pauze verzorgt fotograaf en filmer Jan Dirk van der Burg (1978) de beeldcolumn. Van zijn hand verschenen verschillende fotoboeken, waaronder Olifantenpaadjes (2011) en een serie twitter-biografieën: de Tweetbundelbox (2016). Daarnaast verzorgt hij een wekelijkse beeldcolumn #heerlijkgenieten in Volkskrant Magazine en maakt hij met Marcel van Roosmalen de serie Nederland onder het Systeemplafond voor De Correspondent. Jan Dirk trakteert ons op prijsuitreikingen, bordelen, wethouders met stekelhaar, bikini-modellen, en een serie ereleden. De fotograaf hoeft er niet meer zijn huis voor uit, zo is zijn stelling, de mensen zetten het zelf allemaal online.
Vervolgens vertelt NOOR fotograaf Kadir van Lohuizen (1963) aan Evita de Roode over zijn project Wasteland. Vanaf 2016 onderzoekt hij hoe zes steden, Jakarta, Tokyo, Lagos, New York, São Paulo en Amsterdam omgaan met hun afval, wat afval eigenlijk is en of hetgeen overblijft na consumptie ook een bron kan zijn. Naast foto’s maakte hij ook de multimedia-productie 'Drowning in Garbage' in samenwerking met de Washington Post. We zien drone video’s en foto’s van enorme vuilnisbelten op de schermen van Museum Hilversum. Vuilnis dat vaak uit het zicht buiten de stad wordt gedumpt, zodat we ons niet meer realiseren hoe groot het probleem eigenlijk is. Een oplossing voor het afvalprobleem kan zijn het minder produceren en consumeren. Wat er dan nog overblijft moet gerecycled worden tot nieuwe grondstof. Goed idee, maar een beetje troosteloos worden we wel van die immense vuilnismassa.
Om ons op te beuren praat Industry professional Lisa Klaverstein ons bij over online storytelling bij de Volkskrant. Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Momenteel werkt ze als beeldredacteur bij Volkskrant Digitaal en Studio V. Ze geeft opdrachten aan fotografen en zoekt actief naar nieuw talent. Op dit moment bouwt de Volkskrant een nieuwe beeld-gedreven website met meer mogelijkheden. Ze doet dan ook een oproep aan fotografen om hun portfolio in te zenden. Heb je interesse, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Met die oproep komen we bij de bekendmaking van de genomineerden voor de categorie 'Prijs voor Storytelling' van de Canon Zilveren Camera prijs door jurylid Frank van Zijl. De jury heeft breed ingezet en onder meer gelet op het gebruik van verschillende technieken (drones, verschillende camera’s), diverse platforms (boek, video) en afwegingen waarom je wat voor welk moment gebruikt. Ook maatschappelijke relevantie en een sterk verhalend vermogen doen ertoe.
De drie genomineerden zijn:
Eline Benjaminsen met ‘Where the money is made’. Een project over de relatie tussen het onzichtbare en zichtbare met betrekking tot de infrastructuren van algoritmisch handelsverkeer. Zij studeerde in 2017 af aan de Koninklijke Academie voor Kunst in Den Haag.
Martijn v/d Griendt met ‘Maria I need your lovin’. Het verhaal over tienermeisje Maria die hij min of meer toevallig ontmoet als zij 18 jaar is en 10 jaar lang volgde in polaroids, video en een boek.
Sanne de Wilde met ‘Island of the Colorblind’ dat gebaseerd is op het werk van Oliver Sacks over de kleurenblinde inwoners van het eiland Pingelap. Zij studeerde af aan de KASK Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent in 2012 en werkt tegenwoordig als freelancer voor de Volkskrant.
Welke van de genomineerden de Zilveren Camera in de vensterbank kan zetten, horen we op zaterdag 3 februari .
De avond wordt afgesloten met de bekendmaking van pitch-winnaar Frank Nuiver en zijn veteranenproject. Hulde aan Museum Hilversum en DuPho. Het was een superavond storytelling twee punt nul!